Why My Schedule Cron Job in Webmin Got No Daily Cron?


Gelabah sekejap aku bila tengok dalam menu schedule cron daily aku tu takde apa yang aku configure cron daily..aihh takkan nak kena buat satu-satu..leceh ni..

So tanya taiko En Syazli...then dia bagi hint amat berguna..

Ce cuba check /etc/crontab ada set tak cron daily, hourly, weehly, monthly?...

Aku check tengok memang kosong..aduihh..kenapa la jadi gitu..

Kaedahnya :

1) Open terminal / putty ke server Linux

2) # nano /etc/crontab

3) Then tambah arahan berikut didalamnya :

   2 2 * * * root run-parts /etc/cron.daily
   22 4 * * 0 root run-parts /etc/cron.weekly
   42 4 1 * * root run-parts /etc/cron.monthly

4) Ctrl + x, Y

5) Siap dah. Bila buka dalam webmin ke menu System > Schedule Cron Jobs ada dah yang daily tu terpapar..



~ Be a Creator Not a User ~

Ulasan