Alternative Way To Analyse System Log in Linux


Kat dalam server Linux ni banyak log file yang perlu dirujuk untuk kita buat analisa dan kenalpasti masalah pada server.

Dalam webmin ada module yang dah siap dibina untuk tujuan rujukan analisa tersebut.
Caranya :
1) Login Webmin
2) Pergi ke menu System > System Logs
3) Secara default anda mungkin akan nampak page seperti di bawah :
4) Disini disenaraikan semua log fail utama bagi analisa server jika menghadapi sebarang masalah. Klik View untuk paparan log file semasa. Contoh seperti di bawah bagi log boot.log (jarang kita tgk kan?...hehehe).

5) Jika nak tambah fail2 log lain untuk dipantau, bolehlah klik pada 'add a new system log'.
6) Yang paling bestnya, dalam log fail tu ada memacam data kan..so kita boleh pilih value apa yang nak dipaparkan disini...so takyah serabut nak baca semua data dalam fail log yang mungkin tak berguna pada masa itu pada kita..

'A Good System Admin Know How to Read Log File'

~ Be a Creator Not a User ~

Ulasan