How to Download Youtube Movie and Get the Closed Caption (Subtitle)


Puas aku mencari kot ada orang share movie A Tale of Mari and Three Puppies...Ni citer sebenar...aku tak tengok lagi tapi wife aku dh tengok dah...dia suh cari citer ni kat internet..aku kalau citer jepun ni drama2 ni memang aku tahu best...jadi aku cari punya cari...ada orang share download file tu tapi pecah 6 file, pecah 12 file...lepas tu satu tak lepas download je takleh guna...aduih..tengok kt youtube ada orang upload..dalam HD lagik..hermm..

Cara nak download movie dari Youtube :
1) Gunakan Mozilla Firefox add-ons 'Easy YouTube Video Downloader', download dan install pada firefox

2) Bila buka movie dari youtube tu, nanti akan keluar imej 'Download' sebelah imej jari like/dislike

3) Klik pada ikon tu dan pilih jenis video quality yang nak dimuat turun. Kalau ada versi HD (720p) memang syok ah..movie aku cari tu memang ada...

4) Then ia akan pop up keluar minta save ke lokasi berkenaan di PC anda..

5) Selesai download movie dari youtube..tapi ada subtitle dalam tu, software tadi tak save subtitile tu..

Cara nak download subtitile (closed caption) :

1) Download software Google2Srt dari http://google2srt.sourceforge.net

2) Ia boleh run dalam windows dan Linux..

3) Aku guna ubuntu, jadi extract file tu, then run dalam terminal :
> chmod 0777 run.sh
> sh run.sh

4) Ia akan buka software tu..make sure ada java install..Bagi pengguna windows run file run.bat tu..dan pastikan install java juga..

5) Dari situ, paste URL movie youtube tu tadi, pilih destinasi simpan file.srt dan buat pilihan jenis subtitle yang ada disediakan.

6) Klik Go dan anda berjaya muat turun subtitle dari YouTube..yeay!

So dah siap download movie dan subtitle, malam ni nak layan citer ni...yes!


~ Be a Creator Not a User ~

Ulasan