How to install Linux Malware Detect


Reference : http://blog.hostonnet.com/how-to-install-and-configure-maldet-linux-malware-detect-lmd
Kali ni nak share camne aku dah berjaya install Linux Malware Detection (LMD) atau ada panggil maldet.

Software ni digunakan untuk detect sebarang fail malware file, hacking script atau phishing file di server.

Cara installnya :
OS : CentOS 5.3

1) Muat turun installer LMD terkini.
Tukar directory ke /opt

# cd /opt
# wget http://www.rfxn.com/downloads/maldetect-current.tar.gz


2) Install LMD. Pastikan anda login sebagai root :

# tar xfz maldetect-current.tar.gz
# cd maldetect-*
# ./install.sh

3) Sampel output yang akan keluarg camni :

Linux Malware Detect v1.4.1
            (C) 2002-2011, R-fx Networks 
            (C) 2011, Ryan MacDonald 
inotifywait (C) 2007, Rohan McGovern 
This program may be freely redistributed under the terms of the GNU GPL

installation completed to /usr/local/maldetect
config file: /usr/local/maldetect/conf.maldet
exec file: /usr/local/maldetect/maldet
exec link: /usr/local/sbin/maldet
exec link: /usr/local/sbin/lmd
cron.daily: /etc/cron.daily/maldet

maldet(3092): {sigup} performing signature update check...
maldet(3092): {sigup} local signature set is version 201205035915
maldet(3092): {sigup} new signature set (2012071115632) available
maldet(3092): {sigup} downloaded http://www.rfxn.com/downloads/md5.dat
maldet(3092): {sigup} downloaded http://www.rfxn.com/downloads/hex.dat
maldet(3092): {sigup} downloaded http://www.rfxn.com/downloads/rfxn.ndb
maldet(3092): {sigup} downloaded http://www.rfxn.com/downloads/rfxn.hdb
maldet(3092): {sigup} downloaded http://www.rfxn.com/downloads/maldet-clean.tgz
maldet(3092): {sigup} signature set update completed
maldet(3092): {sigup} 9649 signatures (7782 MD5 / 1867 HEX)

4) Seterusnya configure LMD.

Secara default semua options akan ada komen disebelahnya dalam configuration file. Jadi configure mengikut apa yang anda inginkan. Perinciannya seperti di bawah :
  1. email_alert : Sekiranya ingin terima emel alert maka tetapkan kepada 1
  2. email_subj : Tetapkan subject emel yang dihantar nanti.
  3. email_addr : Tambahkan alamat emel anda yang akan terima emel alert apabila kesan malware tu nanti.
  4. quar_hits : Tetapan tindakan hantar ke kuarantin folder apabila malware dikesan. Sepatutnya kena tetapkan kepada 1.
  5. quar_clean : Pembersihan file yang dikesan sebagai malware. Tetapkan kepada 1.
  6. quar_susp : Penetapan sekiranya ingin suspend/halang pengguna apabila kesan sebarang malware. Tetapkan jika perlu.
  7. quar_susp_minuid : Tetapkan berapa banyak userid yang boleh di suspend/halang.
Buka fail  /usr/local/maldetect/conf.maldet dan buat perubahan mengikut keperluan anda.
# nano /usr/local/maldetect/conf.maldet

5) Ini adalah sampel configuration file.
# [ EMAIL ALERTS ]
##
# The default email alert toggle
# [0 = disabled, 1 = enabled]
email_alert=1

# The subject line for email alerts
email_subj="maldet alert from $(hostname)"

# The destination addresses for email alerts
# [ values are comma (,) spaced ]
email_addr="muzzotechspot@gmail.com"

# Ignore e-mail alerts for reports in which all hits have been cleaned.
# This is ideal on very busy servers where cleaned hits can drown out
# other more actionable reports.
email_ignore_clean=0

##
# [ QUARANTINE OPTIONS ]
##
# The default quarantine action for malware hits
# [0 = alert only, 1 = move to quarantine & alert]
quar_hits=1

# Try to clean string based malware injections
# [NOTE: quar_hits=1 required]
# [0 = disabled, 1 = clean]
quar_clean=1

# The default suspend action for users wih hits
# Cpanel suspend or set shell /bin/false on non-Cpanel
# [NOTE: quar_hits=1 required]
# [0 = disabled, 1 = suspend account]
quar_susp=0
# minimum userid that can be suspended
quar_susp_minuid=500
6) Cuba test power LMD anda. Buat ujian.

Cuba scan user’s Home directory, dengan gunakan command berikut :
# maldet --scan-all /home
Kalau tak boleh guna maldet, cuba tetapkan berikut dulu :
Tetapkan alias bagi running short command :
alias maldet=/usr/local/sbin/maldet
atau
Tetapkan path yang membolehkan user tersebut run short command :
xport PATH=$PATH:/usr/local/sbin

Sekiranya kita buat scan tapi gagal untuk onkan quarantine, jangan risau, on kan semula guna command berikut :
# maldet --quarantine SCANID
OR
# maldet --clean SCANID

7) Anda dah berjaya uji, maka tetapkan nak scan daily ke, weekly ke, monthly ke.. pada folder berkenaan. Secara default, LMD memang dah auto tetapkan daily cron untuk run LMD supaya scan folder tertentu. Cuma buka fail tersebut dan edit folder mana yang ingin discan. Macam aku memang nak scan folder web server aku supaya selamat dari malware durjana. Script cron job tu ada kat sini :
/etc/cron.daily/maldet 

# nano /etc/cron.daily/maldet
8) Cara untuk update signature baru secara manual :
/usr/local/sbin/maldet -u

nak update versi baru :
/usr/local/sbin/maldet -d

Kalau nak tetapkan ianya jalan sendiri... create cron job guna webmin dan masukkan command berikut :

/usr/local/sbin/maldet -u > /var/log/maldetupdate.log
* ia run command dan save log ke dalam fail maldetupdate.log

Sekarang anda berjaya securekan server anda dari malware.

~ Be a Creator Not a User ~

Ulasan