How To Develop Android Apps


Biasalahkan, dah ada guna HP android ni sure teringin nak develop sendiri apps android sendiri. Bukan nak jual sangat pon, takat nak guna sendiri2 je..nak bisnes kecik2 kot buleh jugek..ahaks.

Software yang akan digunakan untuk develop android apps ni adalah MIT AppInventor dari Google. So kalau rasa nak yakin apps anda bagus dan membantu orang lain...boleh baca artikel ni untuk kaedah untuk upload ke Google Play : http://beta.appinventor.mit.edu/learn/reference/other/appstoplay.html

Memula aku akan tunjuk apa keperluan untuk install software MIT AppInventor ni. Terima kasih pada sifu aku Mohd Naim yang ajar simple class satu hari untuk develop Android Apps ni walau ditentang rakan sejawat aku..'Takde kepentingan buat mobile apps ni'..Terhiris jugak aku tapi biarlah dia dengan fikiran dalam kotak dia. Aku nak keluar dari kotak biasa. 

Software ni menggunakan object and modelling programming. Sesuai untuk kanak2 pon boleh buat simple apps.

Keperluan penting :

  • Anda WAJIB kena ada google account sebelum rasa mula berminat nak develop android apps ni.
  • Kalau takde tu daftarlah dulu.

Keperluan PC/Notebook untuk install software ni :

  • Windows : Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8
  • Macintosh (with Intel processor): Mac OS X 10.5, 10.6
  • GNU/Linux: Ubuntu 8+, Debian 5+
  • Mozilla Firefox 3.6 atau versi lebih tinggi
Keperluan Browser :
  • Nota: jika gunakan Firefox dengan NoScript extension, korang perlu matikan fungsi extension tu dulu.
  • Apple Safari 5.0 atau versi lebih tinggi
  • Google Chrome 4.0 atau versi lebih tinggi
  • Microsoft Internet Explorer 7 atau versi lebih tinggi
Keperluan perisian sokongan :
  • Kalau ada perisian notepad dia boleh download dan boleh run, maka berjayalah instalasi Java tu.
Keperluan perisian utama MIT AppInventor :
Ok kemudian untuk run software tu pergi ke URL berikut :
  • Klik pada Invent jika dah bersedia untuk develop Android Apps.
  • Klik pada Explore jika nak belajar tutorial guan software tu
  • Klik pada Teach jika anda nak mengajar orang..banyak resource disitu.
Dari situ nanti bolehlah mulakan projek anda.

Nota : Sekiranya anda develop di notebook, jangan risau sebab sistem tu disimpan di server cloud di MIT (takyah jadi student MIT weh leh masuk server sana). Jadiknya walau dimana anda berada, anda dah boleh gunakan projek tu dengan syarat keperluan di atas dipenuhi.

Sekarang jom develop android Apps..insyaAllah aku try compile nota untuk cara develop guna MIT AppInventor ni dari cikgu Mohd Naim. Doakan aku rajin menyiapkannya....

Resource untuk contoh apps yang telah dibangunkan boleh rujuk di URL ni : Pura Vida Apps

~ Be a Creator Not a User ~

Ulasan

sarabjeet berkata…
This is very inspiring, as getting from the start & Having no real background in programming (aside from making some adventures on ZX-81 and MSX), I want to get started on developing something for my own Android based eBook reader and android app development training and know that if you are android apps developer who wants to design and develop android-based apps you must go through the design guidelines set by the official Android user experience UX team. Even this online course seems to be interesting http://www.wiziq.com/course/13599-professional-android-app-development-training-1-on-1-sessions. Has anyone tried any online courses so far. Please do provide a light on this also.