Suddenly All My Desktop Icon Ubuntu 12.04 Vanish


Short update je ni..

Aku tak tau tah macamana lepas update patch2 kt software update dalam notebook ubuntu 12.04 aku tu tetiba je desktop icon aku semua hilang..

Memula :

1) Aku try restart notebook, tapi result masih sama
2) Aku try logout dan tukar guna theme lain kot ada effect, tapi result masih sama
3) Aku search kt internet...tak berapa nak jumpe memulanya...frust dah aku...
4) Aku post soalan kat wall Group Ubuntu-My, harap2 ada org tgk dan komen...
5) Then masa search semula tu aku tukar carian, "how to show back my desktop icon in Ubuntu 12.04" baru jumpa solution...
Caranya run command ni kat terminal :
gsettings set org.gnome.desktop.background show-desktop-icons true

Lepas tu alhamdulillah semuanya kembali normal...hahaha...aku kena main je agaknya macam ia hide desktop icon aku tu...hampess tui...tkpe ilmu baru..

~ Be a Creator Not a User ~

Ulasan