How To Upgrade OpenSSH to The Latest on RHEL 5.x or CentOS 5.x

Kita sedia maklum, repo dan rpm openssh untuk CentOS 5.x dan RHEL 5.x dah takde keluar. Aku scan server aku jadi ada jumpe versi openSSH sedang guna banyak vulnerable dan kena patch to the latest. Adess..biasa cari rpm atau amik yum dari repo je then install..tapi kali ni semua source tak jumpe..

Aku jumpe blog ni memang amat membantu. http://www.cemkayar.com/?p=164
Aku uji pada OS : RHEL 5.3, Versi OpenSSH : 5.8 (Kalau nak yang baru amik kat site openssh)

Aku cuba dulu ikut tutorial dia..
Langkah 1 :

cd /opt
wget http://www.ftp.ne.jp/OpenBSD/OpenSSH/portable/openssh-5.8p1.tar.gz
tar -xvzf openssh-5.8p1.tar.gz


Langkah 2 : Copy file dan tarball

cp ./openssh-5.8p1/contrib/redhat/openssh.spec /usr/src/redhat/SPECS/
cp openssh-5.8p1.tar.gz /usr/src/redhat/SOURCES/
cp openssh-5.8p1.tar.gz /root/rpmbuild/SOURCES/


Langkah 3 : Wat magik sikit

cd /usr/src/redhat/SPECS
perl -i.bak -pe 's/^(%define no_(gnome|x11)_askpass)\s+0$/$1 1/' openssh.spec


Langkah 4 : Buat RPM sendiri
rpmbuild -bb openssh.spec


Langkah 5 : gunala rpm tu

cd /root/rpmbuild/RPMS/i386/
rpm -Uvh *.rpm


Langkah 6 : semak versi di install

rpm -qa | grep openssh


Semoga rakan2 berjaya...

~ Be a Creator Not a User ~

Ulasan