How to setup MSSQL Driver to be used in Linux Web Application Server

ketepi kau spider..aku rasa bersawang dah blog aku ni...hahaha..maaf la aku tk sempat sungguh nak update..ni pun kira short update je..sebab aku baru dapat resolve kaedah nak connect DB mssql dari web server linux. Dalam server tu ada application yang gunakan PHP dan memerlukan connect kepada database MSSQL. System owner ni punye la kata, dia test kat PC dia ok je..dah guna xampp semuanya boleh..tapi kalau nk setup dalam server LIVE Linux ni kena la tambah add-on tu sebab by default tak guna driver mssql..ingat never install everything yang tak perlu dalam server dan biarkan begitu sahaja. Mudah dikesan hackers untuk buat serangan..dan jangan guna XAMPP untuk live web server!!!..

OS : RHEL 5.x
PHP : 5.3.x

Langkahnya :
1) Install unixODBC
wget http://rpm.pbone.net/index.php3/stat/3/srodzaj/2/search/unixODBC-2.2.11-7.1.src.rpm

2) Install unixODBC
yum install unixODBC-2.2.11-7.1.src.rpm
 
3) Install FreeTDS :  
yum install freetds freetds-devel --enablerepo=rpmforge
 
(pastikan repo rpmforge ada digunakan)
 
install rpmforge repo :
 wget http://packages.sw.be/rpmforge-release/rpmforge-release-0.5.2-2.el5.rf.i386.rpm
 rpm --import http://apt.sw.be/RPM-GPG-KEY.dag.txt
 rpm -K rpmforge-release-0.5.2-2.el5.rf.*.rpm (sahkan rpm download tu betul atau tak)
 yum install rpmforge-release-0.5.2-2.el5.rf.i386.rpm

4) Install php-devel :
yum install php-devel

5) Install php-mssql :
yum install php-mssql

6) Restart Apache :
/etc/init.d/httpd restart

7) Edit file php.ini dengan menambah line berikut :
extension = mssql.so

7) Done!. Now you can test your DB MSSQL Connection

~ Be a Creator Not a User ~

Ulasan