Another application is holding yum lock ........

Kali ni aku nank short update cara-cara nak handle masalah keluar mesej another application is holding yum lock apabila kita nak install / update software menggunakan yum pada command line.

Mula-mula gunakan cara pertama ni yang aku rasa mungkin boleh dibuat disesetengah server dan mungkin tak menjadi kat sesetengah server lain. Ia bergantung kepada keliatan yum process yang sedang running tu.

1) Kenalpasti PID yum
# ps aux | grep yum
PID process adalah disebelah nama use
2) Untuk kill process yum sedia ada tu :
# kill
3) Semak semula process tu ada ke tak lagi :
# ps aux | grep yum


Berikut lak cara tambahan dari Mr Tar dari sabah :

1. # killall yum
kalu x dpt..
2. # Kill ProcessID
kalu x dpt lagi..
3. kill -9 processID (ini kill secara paksa)
kalu x dpt..
barulah try cara ketiga

Jika cara kat atas tu tak jadi di environment anda, guna cara dibawah pulak.

1) # cd /var/run/
2) # dir
Cari fail 'yum.pid' dalam folder tu
3) # rm -f yum.pid
4) # dir
Pastikan fail 'yum.pid' dah di padamkan
5) Seterusnya :
# yum update
Process update yum anda akan berfungsi semula.

Biasanya cara ketiga ni insyaAllah berjaya sebab aku try cara 1 tak berjaya, then terus ke cara ketiga.


Jika tak berjaya juga, gunalah last choice ni :
#shutdown -r now
Restart server anda, pasti lepas tu fresh semula...


~ Be a Creator Not a User ~
http://muzzotechspot.blogspot.com
http://muzzoshah.blogspot.com

Ulasan