Mailscanner error Can't locate OLE/Storage_Lite.pm

Sejak dari isnin lepas la, aku start update server MySpamGuard di opis. Takde org mencare ke server tu..kesian. Bapaksler slownyer. RAM 2GB, Processor 2 Unit.

Problem :
1) Slow giler nak run ssh
2) Trafik tinggi running dalam server
3) Nak buat netbackup pun ada masalah sebab masa ambil lama sangat sampai failed backup sebab load server tinggi masa dibuat backup tu

Tindakan aku :
1) Copy repo terbaik dari server RHEL dan paste dalam server MSPG dan memang sekse gile nak masuk dan menunggu loading keluar senarai file...erghh..
2) Semak spam lint test, dan log server : tail -f /var/log/messages
3) Dapati ada error dalam config : /etc/MailScanner/MailScanner.conf dan juga clamav yang outdated.
4) Review dan googling dapati clamav adalah juga antara penyebab server jadi slow sebab ada bugs dalam version sedia ada di server tu. Current version adalah 0.96, tapi server tu guna version 0.91.2
5) So buat yum update clamav (aku tak pernah buat...try je) : yum update clamav
6) Clean install dan siap update DB sekali. Aku dah seronok..tapi server masih slow..
7) Aku prepare nak update semua software dalam server tu sebab banyak yang tak pernah update
8) Aku suka guna webmin utk update software2 dlm svr linux. Senang nak review software apa perlu update patch terkini dan software apa yang available utk update tu. Aku pun ingat2 lupe gak command linux ni..
9) Update webmin (guna repo webmin) : yum update webmin
10) Selesai update aku buka webmin dan tengok kt first page tu ada summary software perlu di update kepada patch terkini...423 semuanya...!!!!
11) Aku pun klik dan klik dan update semuanya...start dari petang isnin...sehinggalah pagi Rabu barulah siap semuanya..gilos kau...nak update server yang sememangnya dah slow tu..memang mencabar.
12) Dah siap update tu semua belum laju lagi server tu. So aku restart server tu. Lepas start semula je, nak masuk ssh pun dah makin laju, nak masuk winscp pun takde masalah. Sebelum ni banyak kali gak restart server tu tapi sama je..
13) Bila dah restart tu aku tengok MailScanner unused...ALAMAK!..gile bepeloh..
14) Tengok error yang keluar macam ni :

Can't locate OLE/Storage_Lite.pm in @INC (@INC contains: /usr/lib/MailScanner /usr/lib/perl5/site_perl/5.8.8/i386-linux-thread-multi /usr/lib/perl5/site_perl/5.8.8 /usr/lib/perl5/site_perl /usr/lib/perl5/vendor_perl/5.8.8/i386-linux-thread-multi /usr/lib/perl5/vendor_perl/5.8.8 /usr/lib/perl5/vendor_perl /usr/lib/perl5/5.8.8/i386-linux-thread-multi /usr/lib/perl5/5.8.8 . /usr/lib/MailScanner) at /usr/lib/MailScanner/MailScanner/Message.pm line 51.
BEGIN failed--compilation aborted at /usr/lib/MailScanner/MailScanner/Message.pm line 51.
Compilation failed in require at /usr/sbin/MailScanner line 82
15) Fikiran bercelaru hati berdebar...giler...dari kui 10pg lepas restart tu sampaile kui 3 ptg masih belum up lagi server MYSP...masak aku kalau tak setel sebab emel luar berpusu-pusu nak masuk htr ke pengguna emel ofis aku yang glamer ni..almaklum le...geng2 tertentu ni daftar emel pejabat nak guna FACEBOOK..whats!!!..
16) So aku pun cembiasa googling cari info solution. Takde solution yang direct kepada error message aku tu. So aku saspek mesti ada kaitan dengan PERL yang aku update kt server tu. Risau takut tak compatible. Bila googling tgk seme kata takde masalah walau guna PERL versi baru pun.
17) Tengok pada error tu aku google pasal OLE/Storage_Lite dan aku try update 'perl-OLE-Storage_Lite' sebab macam dari error message tu ada kaitan dengan software tu. So : yum update perl-OLE-Storage_Lite
18) Dah siap update, aku restart semula server aku dan alhamdulillah MailScanner dah boleh start
19) Masa tu aku check dalam hold folder postfix (emel yang send dari luar akan masuk folder tu sebelum di scan). Caranya : ls -all /var/spool/postfix/hold | wc -l
20) ada mau dekat 240++ emel tengah queue tunggu nak di scan..aiyak...
21) Then aku edit config file dan masukkan senarai blacklist terbaru dalam (/etc/MailScanner/rules/spam.blacklist.conf) Kalau whitelist (/etc/MailScanner/rules/spam.whitelist.conf). Seterunsya start MailScanner : /etc/init.d/MailScanner start
22) Keluar error ni pulak tapi MailScanner dah leh start :
MailScanner:       Please move your "Lockfile Dir" setting in MailScanner.conf.
It should point outside /tmp, preferably /var/spool/MailScanner/incoming/Locks
 22) Tengok instruction, create folder tu :
mkdir /var/spool/MailScanner/incoming/Locks
chown postfix.postfix /var/spool/MailScanner/incoming/Locks
Ubah configuration dan MailScanner.conf
ubah dari Lockfile Dir = /tmp kepada Lockfile Dir = /var/spool/MailScanner/incoming/Locks
23) Restart semula MailScanner dan  tengok log... ada error ni plak perasan :
Apr 28 11:39:51 spamsvr MailScanner[5723]: User's home directory /var/spool/postfix is not writable
Apr 28 11:39:51 spamsvr MailScanner[5723]: You need to set the "SpamAssassin User State Dir" to a directory that the "Run As User" can write to
24) So aku tukar owner kepada postfix
chown postfix.postfix /var/spool/postfix
25) Restart semula MailScanner dan tiada lagi error tu.
26) Log pun laju je check spam...fuhh alhamdulillah setel..

KESIMPULANNYA :
1) Selalulah check log sebab pasti ada hint kat situ ada yang problem
2) Selalu buat spam lint test (dalam MailWatch > Tools/Links > SpamAssassin Lint (Test))
3) Selalulah update patch server bagi software2 kecik yang running background kt server tu.
4) Selalulah patch perisian UTAMA fungsi server tu macam MYSP ni MailScanner, Spamassassin, Clamav, Postfix, MySQL, httpd.

Selamat mencuba.

~ Be a Creator Not a User ~
http://muzzotechspot.blogspot.com
http://muzzoshah.blogspot.com

Ulasan