Microsoft is now ODF enable in their MS Office 2007 SP2 and above version

Aku bukanla tak suke langsung kt MS Office ni. Aku membesar dan belajar makna penggunaan office automation dari MS Office. Tapi bile aku dah keje ni baru aku tau mahalnya lesen MS Office ni dan MS cukup mengongkong perisiannya sampaikan bila mula beli sesatu perisian, kita akan mula disogok dengan perisian lain tapi janji ada ongkosnya..
Tapi tahun lepas ada satu team open source ni dah start fight untuk jadikan open document format tu sebagai standard global untuk sebarang format office automation. Macam sekarang ni kita biasa dengar kalau file extension .doc je mesti ms words...jadi lepas ni akan ada standard yang perlu dipakai oleh sebarang office automation software bagi memudahkan penggunaan sebarang tools tanpa had pada sesuatu tools sahaja kalau nak edit. Macam bebaru ni kes MS Office create version ms office 2007 yang tetiba je ada lak format docx, xlsx dan pptx...jadinya ianya menyebabkan tools lain tidak dapat menggunakannya kerana ia dipattern hanya boleh edit dalam ms office shj..ampess tui...so sebab tu la team open office nk fight untuk kebenaran dan berjaya..

Dalam format ODF..
1) doc = docx = odt
2) xls = xlsx = ods
3) ppt = pptx = odp

Artikel format extension terbaru dalam MS Office 2007.

Antara lain kejayaan team tu, MS Office perlu boleh buka dan save sebagai ODF v 1.1 tersebut bagi sebarang versi terbarunya...so mulai Sept 2009, MS Office 2007 SP2 dah mula boleh guna. Dan dengarnya versi MS Office ni dah comply terus untuk ODF..akhirnya Microsoft mengalah atas desakan public..kekadang depa ni concur pasaran sampaikan org lain takleh masuk..dan takde bisnes..

Kalau masalah file extension ada 'x' ni Open Office pun dah selesaikan masalah tu dengan membolehkan untuk buka file ada extension 'x' tersebut. Namun untuk save dalam 'x' takde dalam sun OO sebab takde point nk sokong untuk guna extension tu pun. Kalau user nak guna juga leh download bukan versi Sun OO, iaitu versi Oxygen Office for Professional dan GoOO.

OPEN OFFICE RULEZ!!!

~ Be a Creator Not a User ~
http://muzzotechspot.blogspot.com
http://muzzoshah.blogspot.com

Ulasan