Change KDE to GNOME in CentOS

KDE dan GNOME ni kira theme default untuk linux distro. Tapi akhir-akhir ni
banyak orang komplen pasal theme KDE yang ada masalah dan selalu hang. Pada
memula dulu memang orang guna GNOME sahaja tapi sebabkan nak kasik tune cantik sikit maka KDE timbul take over. Dan kini kebanyakan user lebih prefer GNOME sebab dah enhance features selain lebih laju.

Yumex juga dipanggil sebagai Yum-Extender


Kaedah ni aku dah cuba untuk server CentOS dan Fedora Core

1. Download dan install Yumex untuk install pakej GNOME
2. Delete KDE sahaja. Kekalkan pakej KDE lain yang tak berkenaan.
3. reboot server dan anda akan dapat lihat perubahan tersebut di login dan pada desktop
4. Ubah pilihan GNOME sebagai default login.
5. Adjust login selection agar KDE sebagai default.

Yumex tu juga boleh digunakan untuk memudahkan uninstall dan install pakej pada Linux.

~ Be a Creator Not a User ~
http://muzzotechspot.blogspot.com
http://muzzoshah.blogspot.com

Ulasan