Symantec Antivirus alive in PahangNet

Sejak 12 Jan 2009 aku dan team pegawai admin Antivirus Symantec di pejabat aku bersama vendor telah memulakan kerja menaiktaraf antivirus Symantec kepada versi 11 yang di panggil SEP 11. So far kami dah setup 1 server Management Server dan Management Console serta server Log Database. Selain tu kami dah ubah kaedah pengagihan virus pattern menggunakan kaedah seperti Parent and Child Server bagi Symantec Antivirus 10.x.



Secara amnya seperti berikut :
1) Satu server Management Main
2) Satu server Database Log
3) 3 server Group Update Provider (GUP)
- GUP Daerah Rompin
- GUP PDT Kuantan
- GUP KOMTUR

So sekarang ni kaedah kemaskini pattern virus adalah :
- Setiap PC client dapatkan update pattern terkini daripada server GUP berdekatan

Kemaskini Polisi client pula adalah :
- Setiap PC client akan dapatkan update polisi terkini yang ditetapkan daripada Server Main (Jarang berlaku perubahan)

Server GUP akan berfungsi sebagai satu-satunya server yang akan dapatkan pattern terkini daripada server Main di HQ jadi ianya akan dapat kurangkan load bandwidth untuk dapatkan pattern virus terbaru tersebut terus dari PC Client ke server main. Setiap PC client akan dapatkan pattern virus terkini daripada server GUP sahaja.

Kiranya server GUP sahaja yang bekerja keras di setiap daerah, semua PC akan dapatkan pattern terbaru daripada GUP sahaja. Cantik kaedah ni...

Server GUP ni juga boleh digunakan pada Windows XP juga cuma ianya akan menghadkan akses PC Client kepadanya memandangkan TCP Connection Windows XP amat terhad sebab ianya untuk kegunaan user biasa sahaja dan bukan untuk kerja keras macam server. Seeloknya sekiranya untuk penggunaan PC Client yang 200 ke bawah masih boleh guna Windows XP, tetapi lebih daripada itu dan sehingga 1000 client better gunakan Windows server 2003/2000 agar lebih stabil.

Setiap lokasi juga telah dibuat instalasi sebanyak 10 client untuk cubaan. Setakat hari ni aku tengok, sekiranya PC tu on, memang ia akan dapat virus pattern sehingga 18 Jan 2009. Jika PC off maka kena tunggu dia onkan dulu barulah ianya akan update terkini. So far so good semua PC mengemaskini virus pattern dengan pantas turas...cantikkk...

Cuma tadi ada JT aku di daerah maklum ada PC yang gunakan 256MB RAM slow bila ada SEP 11 install dalam tu...ermm...kena rujuk symantec gak ni sebab Min Req yang dinyatakan dalam Specs Client SEP 11 adalah seperti berikut :
------------------------------------------------------------------------------------------------
- Intel Pentium processor or compatible architecture (32-bit and 64-bit)
- Windows Operating Systems (32-bit and 64-bit versions)
- Windows 2000 Professional, Server, Advanced Server, Datacenter Server, Small Business Server with Service Pack 3 or later
- Windows XP Home Edition, Professional Edition, Tablet PC Edition, Embedded Edition, Media Center Edition with Service Pack 1 or later
- Windows Server 2003 Standard Edition, Enterprise Edition, Datacenter Edition, Web Edition, Small Business Server, Compute Cluster Server, Storage Server
- Windows Vista Home Basic, Home Premium, Business, Enterprise, Ultimate
- Windows Server 2008 Standard Edition, Enterprise Edition, Datacenter Edition, Web Edition
- Windows Small Business Server, Standard Edition, Premium Edition
- Windows Essential Business Server, Standard Edition, Premium Edition

Linux Operating Systems (32-bit and 64-bit versions)
- Red Hat Enterprise Linux 3.x, 4.x, 5.x
- SuSE Linux Enterprise (server/desktop) 9.x, 10.x
- Novell Open Enterprise Server (OES/OES2)
- VMWare ESX 2.5, 3.x
- Ubuntu 7.x, 8.x
- Debian 4.x

Memory
256 MB of RAM or more

Hard Disk
600 MB or more
------------------------------------------------------------------------------------------------

Esok kami akan adakan TOT dengan vendor dan mungkin boleh highlight pasal ni.
Nota untuk setup the best GUP. Lihat.

~ Be a Creator Not a User ~
http://muzzotechspot.blogspot.com
http://muzzoshah.blogspot.com

Ulasan

naza berkata…
tak terlintas ke pahang net nak guna eset no32 business edition. setakat yg saya pakai.. eset yg terbaik .. pc tak berat sebab resource tak mkn bnyk..
muzzo berkata…
tengok pada review 2009 nod32 ent. no 3 http://anti-virus-software-review.toptenreviews.com/small-business-antivirus/ dan SEP no 7.
Untuk kes home users mudah utk kejap tukar2 antivirus..tapi kalau implement dlm office ni bukan semudah disangka. bajet + nk install semula...byk woo..cuma Symantec dari segi worldwide contigency center dia byk utk detect virus baru sbb ia dh establish lama..tu je leh komen..kt JBA pakai nod32 ke?..semak dasar keselamatan ict sukphg yek...hehehe