Make Your Ubuntu Taste in Windows XP


Aku bebaru ni rasa bosan dah duk tengok theme windows yang standard. Pastu asyik duk tukar-tukar wallpaper saja. Skang ni aku cuba cari cara nak guna theme linux untuk digunakan pada windows xp aku.

Aku terjumpa artikel blog shankar ganesh tentang cara-cara nak setup theme ubuntu.
Artikel ubuntu in windows xp

1) Download UX Theme MultiPatcher dari sini

2) Run setup fail software tu klik je yes atau next yang ada sampai habis. Kalau nak kembali kepada setting asal yang mana tak benarkan untuk gunakan third party theme windows run semula setul fail software tersebut. Restart PC anda.

3) Kemudian download memana file theme tersebut untuk PC anda. Double klik pada fail .msstyle dan gunakan style tersebut.
Human theme for windows
Clearlook Ubuntu Theme
Ubuntu mod for windows
Human version 1.0 Final
Clearlook ubuntu compact
Ubuntu Theme Click Setup

ATAU

** Cuma kena ingat dalam folder theme ubuntu tu ada folder wallpaper, cursor dan fonts. Copy file dalam folder tersebut ke dalam folder seperti di bawah :
  • Fail dalam Wallpaper folder ke C:\Windows\Web\Wallpaper..
  • Fail dalam Cursor folder ke C:\Windows\Cursors..
  • Fail dalam Fonts folder ke C:\Windows\Fonts..
  • Yang fail lain-lain tu masukkan dalam folder Ubuntu yang di createkan dalam path berikut : C:\Windows\Resources\Themes\Ubuntu
Seelok restart lepas buat semua tu untuk lebih clean

4) Tengok kat dalam Display Properties > appearance tu dah ada list Ubuntu

5) Tahniah, anda telah berjaya menyerapkan unsur linux ubuntu dalam PC Windows XP anda.

** Kalau nak gunakan icon-icon ubuntu dalam windows xp anda. Gunakan Tango Patcher Shell. Boleh download di sini.


~ Be a Creator Not a User ~
http://muzzotechspot.blogspot.com
http://muzzoshah.blogspot.com

Ulasan