Spam Mail less down

Translate daripada web ni : http://www.cyberciti.biz

Dalam beberapa bulan kebelakangan ni emel spam semakin berkurangan. Patut la aku rasa emel spam pun makin kurang sikit dah lalu kat dalam myspamguard aku.

Aktiviti ni berkurangan disebabkan oleh american web hosting firm McColo telah ditutup. Hosting tu bertanggungjawab untuk menghantar emel spam hampir 75% daripada emel spam di dunia ni. Huhu.. Kesan globalisasi dan juga undang-undang yang telah menyebabkan website mereka telah di tutup. Thank to the law gigs.

Alhamdulillah emel spam dah makin berkurang dari sana. Tapi hosting di Asia semakin mengganas dan dari malaysia juga makin banyak spam.

Spam mail will never dies. Dalam globalisasi internet ni bermacam cara kita boleh buat. Kalau tak dari manual spam hosting, kita leh guna hosting lain pula.

So far myspamguard aku lepas upagrade server kepada 2GB RAM dan 2 processor xeon dah makin laju untuk proses emel spam.


~ Be a Creator Not a User ~

Ulasan