Setup RAID Server

Info ni dapat pun bertanya tanya pada vendor SANDS yang buat raid 1 untuk server SDF.

So, ni nak kongsi ilmu untuk sesiapa yang belum tahu...
setup RAID boleh dibuat secara sowftware ataupun hardware. tapi untuk
penerangan ni secara hardware setup secara basic je le..
RAID 1 :
konsepnya ialah ada 2 hard disk 80 GB = 160 GB akan di combine secara
RAID 1 yang mana OS akan baca sebagai satu hard disk mirroring
berjumlah 80 GB.
So bila any data dalam server akan auto mirror copy kepada harddisk
kedua secara hardware copy tanpa manually copy dan tanpa perlu kita
buat apa2.
kelebihannya : apabila salah satu harddisk corrupt, automatic harddisk
kedua akan take over, so sistem akan still running without user
intervention.
sekiranya ingin buat gantian harddisk corrupt tersebut perlu diingat
kene shutdown dahulu server tersebut dan baru tukar hardisk baru,
server akan auto detect dan syncronize as RAID 1, no hassle
RAID 5 :
yang ni kita tak buat lagi, tapi pernah buat pada server fastora.
konsepnya perlu ada at least 3 harddisk.contohnya 3 harddisk with 80 GB
= 240 GB, nampak harddisk dah besau...tapi RAID 5 akan setkan OS baca
80 GB sahaja, yang harddisk kedua akan mirroring seperti RAID 1 dan
harddisk 3 akan backup mirroring juga (temporary storage).
kelebihannya :
So bila salah satu harddisk corrupt, yang bestnya RAID 5, boleh terus
cabut hard disk tersebut tanpa perlu shutdown computer sebab memang
dibuat begitu sebab 2 harddisk masih berfungsi sebagai RAID. ianya
biasa digunakan pada server with large scale production, atau data
storage without any interruption to server apabila harddisk corrupt
(tanpa perlu down system).
server yang kita beli belum jenis support RAID 5, sebab yang tu
biasanya jenis server besau dalam 4U mounting le biasa saiz server
sebab aturan hardisk secara menegak bukan melintang seperti sekarang...
cara nak setup RAID 1 server HP PahangNet :
start server with 2 hard disk di dalam
klik f8
follow dan cari instruction untuk setting RAID 1..adanye tu(tak vendor
wat, En wan tgk rasanye, leh tanye dia)
dah setel setup RAID 1
baru le install OS (apa jenih pung)
dalam kes server fastora yg pernah pakai RAID 5 dulu tapi problem bila
nak tukar hardisk tu sebab setup RAID 5 tu guna software, bukan
hardware, so sabab tu le jadik, corrupt...untuk kes fastora, caranya
kene shutdown dulu if nak tukar harddisk atau tambah then initialize
semula guna software kepada RAID 5...
macam sekarang ni tak guna raid, guna direct harddisk kire RAID 0 le
kot...yang ni kalu salah satu harddisk corrupt, tak perlu shutdown
dulu....
so ada beza RAID using hardware and RAID using software
itu je hok dapat disampaikan, kot ada tersaloh perbetuikan le...koi pun
belajo dari org dan intenet...bak kata ex PSM, internet kita bayo
mehei, free...gunekanle....hehehe

wassalam...

Ulasan

Tanpa Nama berkata…
good info..Thank You.Like!Like!Like!